domingo, 6 de mayo de 2018

CICLOGÈNESI



Jo sempre he pensat que Anna és un nom bonic. A vegades he cregut en la correspondència entre un nom i el seu significat. Si analitzem el significat d’aquest nom, descobrirem que Anna vol dir beneida o amb gracia, en el benentès de que gràcia no vol dir graciosa o que sigui una persona capaç d’imitar els acudits de Chiquito de la Calzada i “el pecador de la pradera”. La gràcia entesa com una ajuda sobrenatural i un do atorgat per Déu a l’home per aconseguir la bonaventura.  Si analitzem etimològicament el nom veurem que ve de l’hebreu i el podem trobar en l’Antic Testament. Com a curiositat diré que el masculí d’Anna és Ananíes...,coses  de l’antroponímia. Diuen que les Annes són sinceres, bastant impulsives, apassionades encara que geloses i optimistes per natura.
Assabentat com estava de les seves característiques, vaig saber que ahir arribava Anna a Catalunya. Després de la lògica il·lusió per la noticia, avui m’assabento que Annna no és aquella noia simpàtica, beneïda i amorosa sinó que és una ciclogènesi explosiva que portaria fortes ratxes de vent, fortes precipitacions, un brusc descens de les temperatures amb possibilitat de neu en cotes altes i un augment important en l’elevació de les onades. Sembla ser que després de passar per Catalunya, es desplaçaria cap a França, Alemanya i Polònia en el seu improvisat viatge turístic prenadalenc.
Donades les característiques d’aquesta fervorosa Anna no queda més remei que protegir-nos i buscar un lloc d’escalf, per poder sobrepassar aquest temporal de la millor manera possible. Això vol dir buscar un lloc on les condicions físiques de calor, temperatura i humitat siguin les adequades pel nostre organisme. A fi de contes, l’aigua la posem nosaltres amb el 63% del pes del nostre cos.
Si això és l’únic que ens demana el nostre cos, donat que som organismes pluricel·lulars heteròtrofs, hem d’anar amb compte perquè podria ser que fóssim un fong o una medusa per posar dos exemples d’aquesta magnífica i amplia família de la qual formem part. Si, en canvi, formem part d’aquesta espècie tan estranya i confusa com és l’ésser humà cal dir que amb això no n’hi ha prou, l’home és un ésser biosocial i necessita la proximitat d’uns companys, i no uns companys qualsevols sinó aquells amb els quals sigui capaç d’establir unes relacions riques i pròximes, que permeti establir una xarxa de complicitats que puguin resultar enriquidores per a tots aquells que la gaudeixen.
I és aquí quan arribem al punt àlgid de la nostra ciclogènesi particular. Si en aquesta xarxa es comparteixen idees, s’ajuda als companys d’una manera desinteresada, es desenvolupa la creativitat i es contribueix al benestar general, les dificultats produïdes per la tempesta seran superades, les baixes temperatures pujaran davant l’escalfor de l’ambient, la neu ens servirà per enriquir les nostres targes de nadal i ballarem per damunt de les grans onades. No hem de tenir por del futur ni preocupació pels problemes que arribaran perquè hi som en mig d’aquest entorn calmat i enriquidor, en mig d’una illa que, malgrat les tempestes externes, tenim com a far el caliu de l’amistat i la companyonia sota l’estrella inspiradora de l’art.
                                                           Luis Bolívar
                                                           12 – 12 - 2017